Gectigimiz günlerde instagramda da paylasmistim, insan gurbetci olunca ici sevdigi kitaplarla dolu kocaman bir kütüphaneye sahip olmak hayal oluyor. Türkiye’de yasarken evlerimizin en gözde kösesinde kendine yer bulan pahada agir kitaplarimiz, gurbete tasinirken yükte de agir gelince mecburen geride birakiliyor. En sevdigimiz birkacini zorla sigdiriyoruz belki valizlere, kutulara ama göcebe yasamimiza onlari sürüklememe karari aliyor cogumuz.Ben de yüzlerce kitaptan olusan kütüphanemi geride birakip göcmüstüm Almanya’ya ve o gün bugündür kindleimda bir kütüphane olusturmaya calisiyorum. Biliyorum bircogumuz icin basili kitap cok daha kiymetli ama öte yandan binlerce kitabi yaninizda tasimanin kolayligi ile cevre dostu olmasi sebebiyle e-kitabin da bircok avantaji var. Bir kez alisip sevdiginizde vazgecemeyeceginiz bir teknoloji olacagina teminat verebilirim.
Neyse bu yazimin amaci e-kitap ve e-kitap okuyucu promosyonu yapmak degil, o yüzden kisa kesip konumuza dönüyorum. Instagramda yaptigim bir ankette e-kitap okuyucularina e-kitaplarin nasil yüklenecegine dair bir yazi yazmam talep edilmisti. Siz istersiniz, Gezgin Kiz yapar 🙂
Ben cihaz olarak Amazon Kindle Paperwhite (7th Generation) kullaniyorum ve asagida özetleyecegim adimlar Kindle cihazlarin tümü icin uygulanabilir.
Calibre uygulamasi araciligiyla
- Bilgisayariniza Calibre uygulamasini indirin (ücretsiz)
- Bilgisayarinizdaki tüm e-kitaplari format fark etmeksizin Calibre uygulamasina yükleyin.
- Kindlenizi bir USB kablosuyla bilgisayariniza baglayin. Bu durumda Calibre kindleinizi otomatik olarak görecek, üst menü barinda “Cihazim” seklinde kendi kindleinizi görebileceksiniz.
- Calibrenin icine yüklediginiz kitaplardan kindlea atmak istediginiz kitaplari secip üst menüde yer alan “Dönüstür” butonuna tiklayin.
- Karsiniza cikacak pop-up ekranda sag üst kösede format olarak “MOBI” secin ve Tamam’a tiklayarak format dönüstürme islemine baslayin.
- Format dönüstürme tamamlandiginda kitaplari secip sag tiklayin, “Secili kitaplari cihaza gönder” secenegini tiklayarak kitaplari cihaza gönderme islemini baslatin.
- Kitaplarin kindleiniza yüklenip yüklenmedigini Cihazim’a tiklayarak kontrol edebilirsiniz.
Bu yöntem bilgisayarla hasir nesir olmayan insanlara zor ve karisik gelmis olabilir ya da belki evinizde kendinize ait bir bilgisayariniz olmayabilir (Mesela benim is bilgisayarim haricinde sahsi bilgisayarim yok, is bilgisayarlarimiza da yazilim yüklememiz yasak oldugu icin ben su an verecegim ikinci yöntemi kullaniyorum siklikla.)
E-mail ile,
Kindle kullanicilarinin cihazlarini Amazon’a kaydederken olusturduklari birer e-mail adresi oluyor @kindle.com uzantili. Öncelikle bu mail adresinizi biliyor olmaniz gerek. Ayrica Kindleinizin kitabi aldigi zaman yükleyebilmesi icin wi-fi agina bagli olmasi da gerekiyor.
- Herhangi bir email uygulasini acin ve yeni bir email olusturun.
- Alici kismina kendi kindle email adresinizi yazin.
- Kindleiniza göndereceginiz kitaplari bu emaile ek yapin.
- MOBI disinda bir formatta kitap gönderiyorsaniz konu kismina “convert” yazin.
- Emaili gönderin (icerik kismina hicbir sey yazmaniza gerek yok).
- Kindleinizi acin, üst menüdeki “Syncronize/Güncelle” butonuna tiklayin.
- Gönderdiginiz kitap kitapliginiza yüklenecektir.
Bu arada Amazon Kindle hemen hemen her formati destekliyor olsa da yaygin e-kitap formati olan .epub formatini desteklemiyor. Yani dosya formatini degistirmeksizin .pdf .txt .mobi formatlarini cihazinizdan okuyabileceksiniz. Ama kitaplarinizi kindle’in en iyi kalite verdigi format olan .mobi ile okumak icin diger formatlari kolayca .mobi’ye dönüstürme yolunu da kisaca anlatiyim:
- Online Converter sitesini acin.
- Sol menüden “epub to mobi” ya da “pdf to mobi” seceneklerinden size uyan birini secin.
- “Upload file” butonuna basip “Choose file” ile bilgisayarinizda (ya da telefonunuzda) kayitli kitabi bulun, secip “convert” butonuna basin.
- Islem tamamlandiktan sonra “Download” butonuna basarak dosyayi bilgisayariniza/telefonunuza kaydedin.
- Bu dosyayi kindleiniza aktarmak icin yukarida acikladigim adimlari izleyebilirsiniz.
Umarim bu yazim isinize yarar.
3 Yorum Var
Aa bak ben convert yazınca çevirdiğini bilmiyordum, teşekkür ederiz bu bilgilendirici yazı içinn 😘
Selam, hangi kaynaklardan indirmek icin ekitap buluyorsun? Internette pek cok alternatif var ama guvenilir dedigin siteler var mi?
Tskler
Merhaba, e-mail özelliğini öğrenmem çok iyi oldu çok çok teşekkürler ben de yakın zamanda Almanya’ya gidiyorum, eminim çok işime yaracayacak canım kindle’ım 🙂
Selamlar,
İdil