Ara ara sorular geliyor bana, “sizce CV’mizi nasil hazirlamaliyiz, neler olmali, neler olmamali, benim CV’mi kontrol eder misin” gibi… Ben de elimden geldigince yanitlayip, kendi CV’mi paylasarak yardimci olmaya calisiyorum herkese. Sonra düsündüm, bununla ilgili bir yazi yazarsam daha cok kisiye yardimim dokunur belki dedim ve iste buradayim.
Yedi yili ülke icinde, son üc yili da yurtdisinda olmak üzere on yillik bir kariyerim var su an. Özellikle yurtdisinda is aradigim dönemde, iyi hazirlanmis bir CV’nin önemini bir kez daha anladim. Tabii ki internette bu konuyla ilgili bircok kaynak ve bircok CV sablonu var. Benim asagida anlatacaklarim ise kendi tecrübelerim ve kendi CV’mden örnekler. Yani daha fazlasini, daha iyisini, daha farklisini hazirlayabilirsiniz. Ayrica burada anlattiklarimi linkedin profilinizi olustururken de kullanabilirsiniz. Hadi baslayalim!
Latince anlami “course of life / hayatin rotasi” olan Cirruculum Vitae, is basvurularinda kullanilan; kisinin egitim ve deneyimlerini kisaca özetleyen belgeye denir. Türkcede özgecmis, bazi yabanci sitelerde resume olarak da karsiniza cikar.
Genel
Yukarida da bahsettigim gibi CV egitim ve deneyimlerimizi özetledigimiz bir doküman. Yani icinde okudugumuz okullar, (varsa) is deneyimlerimiz, (varsa) aldigimiz teknik egitimler, sertifikalar ve ödüller, bildigimiz yabanci diller ve seviyeleri MUTLAKA yer almasi gerekir.
Cok detayli olmamak kaydiyla üye oldugunuz ya da aktif olarak calistiginiz dernek/vakiflar ve hobilerinizden de kisaca bahsedebilirsiniz. Ancak hobiler kismi kritik. Unutmayin ki bir ise basvuruyorsunuz ve CV’nizi degerlendirecek olan kisiler profesyonel insanlar ve potansiyel is arkadaslariniz. O yüzden mümkün oldugunca kisa, sade ve profesyonel tutmalisiniz bu kismi. Hobileri okumuyorlardir diye düsünmeyin. Yurtdisinda bircok mülakat yaptim ve neredeyse hepsinde hobilerime deginildi. Mesela hobilerim arasinda futbol izlemek/oynamak yaziyordu; mülakatlarimin birinde en az on dakika bir kadin olarak futbola merakimin nereden geldigini, ne kadar oynadigimi vs sordular. Su an calistigim isyeri icin yaptigim mülakat sirasinda yine hobiler basliginda yazan “blogging” konusu ilgilerini cekti. Ne siklikla yaziyorsun, neler yaziyorsun, hangi dilde yaziyorsun, kac ziyaretcin var gibi sorular sordular. Yani özetle aslinda yapmadiginiz, sevmediginiz, fikrinizin olmadigi seyleri yazmayin sakin.
Kisisel bilgiler
Kisisel bilgi konusu da diger hassas mevzu. Tam kararinda olmasi lazim. Bu konuda tabii ki otorite degilim ama is arama ve basvuru tecrübelerime dayanarak asagidakiler yer alsin:
- Adiniz soyadiniz
- Adresiniz
- Telefon numaraniz
- Email adresiniz
- Dogum tarihiniz
- (Varsa) Ehliyet tipiniz
- (Erkekseniz) Askerlik durumunuz
E-mail adresiyle ilgili söyle bir uyarida bulunayim. Hobilerinizde oldugu gibi email adresiniz de profesyonel olmali. Yani [email protected] tarzinda bir email adresi negatif bir intiba yaratacaktir. Mümkünse adiniz ve soyadinizin kombinasyonundan olusan gmail, hotmail gibi servis saglayicilarindan olusturacaginiz bir email adresiniz olsun.
Egitim ve is tecrübeleri
Hayatimizi anlatiyoruz evet ama roman da yazmiyoruz, önce bunu unutmayalim. Uzun cümleler, düsük cümleler, gereksiz detaylar basvurunuzu degerlendireni sikacaktir emin olun.
- Kisa ve öz cümleler kurun
- Is deneyiminizi bir paragrafta anlatmak yerine maddeler halinde siralayin
- Aslinda yapmadiginiz bir seyi yazmayin
- Egitim ve is deneyimlerinizi en yeniden en eskiye seklinde siralayin
Ilkögretim ve lise bilgilerimi ben yazmadim, malum yurtdisi basvurularda okudugunuz lise onlar icin pek bir sey ifade etmiyor. Ama yurtici icin hazirladiginiz bir CV’de, prestijli de bir okulda okuduysaniz onlari da dahil edebilirsiniz.
Diyelim ki yeni mezunsunuz ve henüz bir is deneyiminiz yok. Ögrenciliginizde yaptiginiz stajlari is deneyimi olarak yazabilirsiniz rahatlikla.
Yabanci dil
Yabanci dil ögrenmekle ilgili resmen gönüllü elci gibi konusup duruyorum biliyorsunuz. Artik hem Türkiye’de hem de dünyada ingilizce bilmek bile yetersiz sayiliyor, ikinci bir yabanci dil bilmek sizi basvurularda öne cikariyor. Özellikle bu yaziyi okuyan genclere, ögrencilere bir kez daha yakariyorum: Ingilizcenizi MUTLAKA gelistirin!
CV’nizde bildiginiz dillere konusma/anlama/yazma seklinde üc farkli kategoride baslangic/orta/akici gibi seviyelendirerek yer verebilirsiniz. Tabii ki bu bir kural degil ama bu sekilde o dildeki güclü yönlerinizi vurgulayabilirsiniz. Ayrica karsi tarafin beklentisini de siz sekillendiriyorsunuz. Örnegin Ingilizce/Akici(Cok Iyi) seklinde yazdiniz. Ama yazida ve anlamada cok iyiyken konusmaniza cok da güvenmiyorsunuz. Karsi taraf buna iliskin bir done bulamadigi icin sizin cok iyi seviyede konustugunuzu varsayacak, belki sizinle ingilizce konusmaya baslayacak vs vs.
Kurs ve seminerler
Burada da yine gittigimiz kurslari, aldigimiz egitimleri en yeni tarihlisi en üstte yer alacak sekilde siralayabilirsiniz. Egitimin adi, süresi/tarihi, egitimi veren kurum bilgilerinin yer almasi bence yeterli.
Kisisel özellikler ve hobiler
Hobiler kismini yukarida deginmistim zaten. Kisisel özelliklere gelince, 1.65 boy, mavi göz, 90-60-90 falan gibi degil tabii ki 🙂 profesonel anlamda güclü oldugunuz yönlerinizi (analitik düsünme, takim calismasina yatkin, iletisimi kuvvetli, karar verme yetenegi yüksek gibi) siralayabilirsiniz.
Fotograf
Son ve en önemli nokta CV’nizde yer alacak fotograf. Basvurunuzu degerlendiren kisinin kafasinda yukarida saydiginiz özelliklerle kafasinda olusturdugu kisiye koyacagi görsel yani, bir nevi etiket! CVniz ne kadar iyi olursa olsun dogru fotografi secmezseniz elenmenize bile neden olur. Aldigim bircok “business etiquette” egitiminde, profesyonel alanlarda kullanacaginiz fotograf,
- Yüzünüzün tamaminin göründügü
- Gülümsediginiz (yani ne somurttugunuz ne de 32 dis güldügünüz)
- Kameraya baktiginiz
- Arka plani düz bir fon olan
- Gögüs hizasindan yukarinizin kadrajda
sekilde cekilmis olmasini öneriyorlar. Ayrica kadinlarin yüzünde sade bir makyaj olmali ve dekolte ya da hatlarini cok belli eden, parlak renkli bluzlar yerine sade bir gömlek ya da bluz+ceket giymeli. Erkeklerse tiras olmus, gömlek+ceket (belki bir de kravat) giymeli.
Sözün özü, selfie ya da toplu bir fotograftan kestiginiz kendiniz, seyahatte/sokakta cektiginiz bir kareyi CV’nize koymayin.
Yorum Yok